BISTRIȚA: Conferința Educațională ,,Inovație, Educație și STEAM” – Angajament pentru Viitor

Palatul Culturii din Bistrița a găzduit cea de-a treia ediție a Conferinței Educaționale „Inovație, Educație și STEAM”, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița și Grădinița cu Program Prelungit ,,Căsuța cu povești”. Acest eveniment anual subliniază angajamentul comunității față de modernizarea educației timpurii.

Educație și Inovație pentru Generația Alpha

Proiectul „Educație și Inovație în Contextul Generației Alpha”, inițiat de Asociația de Părinți „Căsuța cu povești” și finanțat de Primăria Municipiului Bistrița, a fost tema principală a conferinței. Scopul acestui proiect este de a introduce inovația și cele mai recente tendințe în educația timpurie, cu accent pe integrarea metodelor pedagogice avansate și activitățile STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică).

Deschiderea Conferinței

În deschiderea conferinței, reprezentanții administrației locale și ai instituțiilor publice locale au prezentat perspectivele lor asupra educației timpurii și importanța acesteia pentru comunitate. Au urmat intervențiile experților, care au discutat subiecte de actualitate și au împărtășit practici și teorii relevante pentru educația modernă.

Ateliere Educaționale Interactive

Partea interactivă a conferinței s-a desfășurat la Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța cu povești”, unde au avut loc ateliere educaționale menite să permită aplicarea practică a cunoștințelor și împărtășirea experiențelor inovatoare.

Participanți de Seamă

Printre participanți s-au numărat:

– Camelia Tabără, Vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

– Ioan Turc, Primarul Municipiului Bistrița

– Cristian Mircea Nicula, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud

– Vasile Filipaș, reprezentant al Asociației de Părinți „Căsuța cu povești” Bistrița

Intervențiile Specialiștilor

Distinșii specialiști în educație au abordat diverse teme de interes:

– Conf. Univ. Dr. Adina-Elena Glava a prezentat modalități de abordare a educației STEAM prin tehnici de gamificare.

– Conf. Univ. Dr. Cătălin Glava a discutat despre premisele alfabetizării funcționale și relația acesteia cu ocupațiile viitorului.

– Prof. Dr. Vasile Flueraș a elucidat legătura dintre gândirea critică și gândirea laterală.

– Prof. Dr. Viorica Preda a vorbit despre tradiție, inovație și calitate în educația timpurie.

– Cristiana Boca a explicat conceptul STREAM și importanța abordării „step by step” în educația timpurie.

– Emiliana Chira, inspector școlar pentru educație timpurie, a prezentat perspectivele și realizările din județul Bistrița-Năsăud.

Expoziția și Atelierele Educaționale

Participanții au vizitat expoziția „Credința unește oamenii”, admirând lucrările copiilor de la Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța cu povești”. Atelierele educaționale au inclus sesiuni de STEAM, gândire critică și robotică, susținute de experți în domeniu.

Concluzie

Conferința a fost o oportunitate de a împărtăși experiențe valoroase, de a explora idei noi și de a promova practici educaționale eficiente. Organizatorii mulțumesc tuturor participanților și celor implicați în desfășurarea activităților, subliniind importanța colaborării pentru îmbunătățirea educației timpurii în comunitatea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *