Casa colecțiilor și a documentelor de patrimoniu din Bistrița va fi reabilitată

Emil Radu Moldovan a anunțat că Casa colecțiilor și a documentelor de patrimoniu din Bistrița, clădirea unde a trăit o perioadă Mihai Eminescu va fi reabilitată. Această clădire aparține Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de care are grijă Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, prin managerul acesteia, Ioan Pintea. 

Vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu etc.). De asemenea, vor fi amenajate săli în care vor fi expuși clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle, etc.)

,,O perlă arhitecturală construită în anul 1912, care va găzdui evenimente culturale și va avea funcție muzeală și de arhivă, ținând în grijă exemplare valoroase de carte de patrimoniu.

Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie ce va fi integrată în circuitul turistic, astfel încât toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.

Așadar, la finalul anului, vă așteptăm la un eveniment de excepție, într-una dintre cele mai frumoase Case ce adăpostește comori între coperți.

Continuăm să ne protejăm patrimoniul și elementele de identitate locală, transformând clădirile istorice în case de întâlnire a culturii, creativității, oamenilor și lucrărilor valoroase”, a transmis Emil Radu Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *