Două biserici din județ vor fi incluse în cadrul Rutei Bisericilor Fortificate

Biserica Evanghelică de la Herina și Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna vor fi incluse în cadrul Rutei Bisericilor Fortificate alături de alte 9 obiective de acest fel, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență PNRR. 

La fel Biserica de lemn de la Leurda, aflată în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud a fost inclusă în cadrul Rutei bisericilor de lemn alături de alte 29 de biserici.
30.000 de euro vor fi alocați pentru promovarea obiectivelor respective. Se vor finanța serviciile de digitalizare a acestora, crearea unor aplicații dedicate vizitatorilor, marcarea și semnalizarea acestora cât și realizarea unei oferte culturale pentru regiune.

Listele cu cele peste 300 de obiective care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale au fost aprobate în data de 6 aprilie, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. 

Termenul maxim până la care investiţiile finanţate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.

Biserica evanghelică din Herina

Biserica evanghelică din Herina este un monument de arhitectură romanică din secolul al XIII-lea aflat în satul Herina, Bistrița-Năsăud; comuna Galații Bistriței. Ea este unul dintre cele mai reprezentative exemple de bazilică cu trei nave și două turnuri existente în Transilvania. Biserica din Herina a fost construită între anii 1250-1260 de către călugării benedictini, fiind inițial un loc de cult monahal. 

Biserica evanghelică din Jelna

Biserica evanghelică din Jelna este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Jelna, comuna Budacu de Jos. În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 32731.03. Ansamblul este format din trei monumente:

  • Biserica evanghelică C.A.
  • Turn clopotniță, azi proprietatea parohiei ortodoxe
  • Zid de incintă (ruină), cu poartă acces

Biserica evanghelică din Jelna face parte dintre bisericile-sală. Absida și corul altarului sunt acoperite cu ogive gotice, care au console reprezentând capete de figuri umane. Pereții absidei altarului conservă fresce datând din secolul al XV-lea, după cum demonstrează câteva fragmente ce au apărut de sub tencuieli. 

 

Info: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *