(FOTO) Plante medicinale, zeci de kilometri făcuți în natură și voie bună. Elevi din Bistrița-Năsăud, față în față cu mediul înconjurător
Dacă ne preocupă persoanele, personajele, „vedetele” din județul nostru, trebuie, cred, să ne întoarcem fața către natură, locul care încă ne mai oferă liniște, aer curat și bunăstare.
Astăzi, a fost a cincea zi de tabără pentru elevi proveniți de la diferite școli din județul Bistrița-Năsăud care se concentrează asupra naturii, a mediului înconjurător, coordonați de Cristian Țetcu, cunoscut activist de mediu și urmăriți cu atenție de către profesori. Activitatea a fost „încununată” astăzi, printr-un târg la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Cristian Țetcu ne spune că tinerii, împreună cu elevii de diferite vârste, au parcurs zeci de kilometri pentru a observa plantele de pe malurile râului Bistrița Ardeleană sau din Pădurea Codrișor, au făcut cunoștință cu plante medicinale cu diferite proprietăți, au vopsit pietre și s-au bucurat împreună de peisaje rustice, cu malurile sălbatice ale Bistriței.
„Ne aflăm în cea de-a cincea zi de tabără, una tematică, care a fost inițiată în 26 iulie. Am avut trei zile în care am parcurs cu copiii trei trasee tematice în trei areale diferite pentru a vedea ce tipuri de plante medicinale găsim în zonele respective. Am parcurs aproximativ 35 de kilometri, un record după părerea noastră, copiii fiind până în 14 ani, dar sigur, au fost însoțiți de elevi mai mari voluntari, profesori și specialiști, provocarea fiind una extrem de frumoasă pentru ei.
Am adunat plante medicinale de pe malurile râului Bistrița Ardeleană, din Pădurea Codrișor, din poiana cu peri seculari despre care auzim din ce în ce mai des (n.r. descoperită după amenajarea Pârtiei Cocoș). Am pregătit câteva mostre pentru invitații care ne-au onorat astăzi cu prezența, iar acum avem ziua de târg. Practic este un târg într-o vacanță cu educație, un târg cu șezătoare. Astăzi, fiind ultima zi, prezentăm rezultatele taberei, dar și împărtășim anumite cunoștințe de la specialiști. Așa, ca un rezumat, am adunat în jur de 1300-1400 de fotografii am făcut aproximativ 35 de kilometri prin arii naturale urbane, un nou termen pe care îl lansăm, avem această zi de târg, vom aduna și niște bănuți și așteptăm să vedem ce vor copiii să facă, poate că vor o excursie. Pentru noi a fost deosebit pentru că după o perioadă restrictivă am reușit să relaționăm, ne-am apropiat din nou și am împărtășit tot felul de lucruri care noi credem că sunt utile”, declară Cristian Țetcu, activistul de mediu.
Ce plante medicinale găsim preponderent în zona noastră?
„Fiind o zonă submontană, găsim sunătoare, găsim coada șoricelului, șofârful, pătlagina și, sigur, găsim și socul, arbuști cu proprietăți medicinale pe care i-am întâlnit mai mult în Pădurea Codrișor, iar pe pășuni acele plante căroranu le dăm mare importanță, dar au proprietăți extraordinare”, a adăugat Țetcu.
„A fost o experiență foarte frumoasă și îmi doresc să revin la astfel de activități. Am învățat lucruri importante despre plantele medicinale, despre mediu și să conservăm natura”, ne spune Adrian Ionuț, elev la Școala Gimnazială Tureac.
Participanții s-au îmbrăcat în costume tradiționale din diferite zone, cu modele superbe și diverse, ce se asortau cu atmosfera ce te îmbăia în tradiție, obicei și mister.
Publică comentariul