.wp-editor-area{ color:black !important; }
×

Informații referitoare la recensământul populației și locuințelor în România

Primăria Sîngeorz-Băi a transmis o serie de informații referitoare larecensământul populației și locuințelor în România.

Începând cu 14 martie 2022 debutează etapa de autorecenzare a Recensământului populației și locuințelor 2021.
  • Pentru prima dată în România recensământul va fi 100% informatizat, oferindu-se posibilitatea autorecenzării care se va realiza online de pe orice telefon mobil inteligent, tabletă sau calculator cu acces la internet, în limbile minorităților naționale și în limba engleză.
  • Începând cu anul 2021, în toate statele membre UE se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare.
Ce este Recensământul Populației și Locuințelor?
Recensământul este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul țării respective) și se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre.
Recensământul oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.
Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare.
Care este scopul recensământului?
Scopul fundamental al recensământului este acela de a produce statistici care să ofere informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.
De ce este obligatorie participarea la recensământ?
Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și generațiile următoare.
Completarea chestionarului de recenzare este obligatorie deoarece obținerea unor rezultate precise și relevante este un obiectiv de importanță majoră pentru fiecare dintre noi, pentru edili și comunități locale, pentru noi ca stat.
Obligativitatea rezidă și din prevederile OUG nr.19/2020 (art.42).
Cum ne va îmbunătăți viața de zi cu zi recensământul?
Efectele unui recensământ de succes poate nu se vor vedea în viitorul apropiat, însă cu siguranță vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare, prin distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, prin elaborarea de proiecte relevante, prin asigurarea reprezentativității comunităților și prin implementarea de politici publice utile.
Câteva exemple concrete în acest sens se pot referi la distanțele parcurse până la școală sau spital, furnizarea eficientă de resurse energetice (curent, gaze, etc.), oportunitățile de creare de locuri de muncă sau potențialul forței de muncă din cadrul unei comunități.
=

Publică comentariul