Stelian Dolha: ,,Atunci când ne raportăm la Marea Unire din 1918, majoritatea ne gândim la semnificațiile istorice” (FOTO)

Un moment foarte important din șirul evenimentelor care au precedat Marea Unire și anume Depunerea jurământului de către Garda Națională Română din Bistrița la 1918 a fost reconstituit astăzi, 25 noiembrie, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, fosta cazarmă a honvenzilor.
,,Atunci când ne raportăm la Marea Unire din 1918, majoritatea ne gândim la semnificațiile istorice, la extraordinarele evenimente de la Alba Iulia, la entuziasmul românilor și al delegaților. Se știe însă foarte puțin și mă gândesc aici la publicul larg, despre ce s-a întâmplat în zilele și săptămânile de dinaintea Unirii, în fiecare oraș, comună și județ. Această parte de istorie locală, cu partea ei umană, care ne ajută să înțelegem cum a fost, ce au gândit oamenii atunci, într-un context extraordinar în care s-au purtat exemplar, vine să completeze inițiativa de astăzi. La câteva sute de metri de locul în care ne aflăm acum, în 5 noiembrie 1918, la o adunare publică, bistrițenii de acum un veac au aflat de la liderii comunității că sunt în sfârșit liberi, că stăpânirea austro-maghiară e istorie. Vă felicit astăzi pentru că reușim să retrăim acele momente extraordinare petrecute în Bistrița în urmă cu 103 ani, pentru că reușiți să spuneți tinerilor și nu numai cât de importantă a fost unitatea nației române și faptul că noi trebuie să o păstrăm”, a transmis Prefectul Stelian Dolha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *