Ingrediente – Aluat
- 500 g făină;
- 15 g drojdie proaspătă/6 g drojdie deshidratată;
- 250 ml lapte;
- 75 g zahăr;
- 60 g unt;
- 1 ou mediu;
- un vârf cuțit sare;
- 1/2 linguriță coajă de lămâie rasă;
- 1 gălbenuș + 2 linguri lapte (pentru uns rulourile).
Ingrediente – umplutură
- 200 g mac;
- 75 g zahăr;
- 1 lingură miere;
- 25 g unt topit;
- 1 albuș mediu.
Ingrediente – Glazură de lămâie
- 125 g zahăr pudra;
- 2-3 linguri suc de lămâie.
Mod de preparare
Punem macul într-o crăticioara și îl acoperim cu apă călduță. Punem crăticioara pe foc mediu și dăm macul într-un clocot, apoi îl strecurăm printr-o sită cu ochiuri mici și îl lăsăm să se scurgă și răcească complet. Macul fiert trebuie să fie foarte bine scurs pentru rețeta de rulouri. După ce s-a scurs foarte bine, îl amestecăm cu untul topit, zahărul și mierea. Înainte de a umple ruloul de mac, vom amestecă umplutură cu un albuș foarte bine mixat.
- Preparare aluat pufos pentru rulouri cu mac
Încălzim laptele (atenție laptele trebuie să fie doar ușor călduț, nu fierbinte) și îl amestcam cu zahărul și drojdia proaspătă. Punem făînă într-un vas, facem o gropita în centrul ei și adăugăm laptele. Adăugăm 1-2 linguri de făînă de pe marginile vasului peste lapte și amestecăm. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să dospească 15 minute, într-un loc ferit de curent. După repaus, adăugăm untul moale, oul, un vârf de cuțit de sare, coajă de lămâie și frământăm până obținem un aluat elastic. Acoperim vasul și lăsăm aluatul să dospească într-un loc cald, ferit de curent, cca 60 de minute sau până își dublează volumul.
- Cum formăm rulourile cu mac?
Întindem aluatul dospit pe planul de lucru, ușor pudrat cu făînă, într-o foaie dreptunghiulară de cca 1 cm grosime. Întindem umplutură de mac pe întreagă suprafață a aluatului, apoi îl rulăm pe lungime. Tăiem ruloul de mac în bucăți de cca 4 cm. Pudram coadă unei linguri de lemn cu făînă și presăm centrul fiecărui rulou, pe lungime, astfel încât să obținem straturi externe perfect delimitate. Așezăm rulourile în tavă de cuptor tapetata cu hârtie de copt și le lăsăm să dospească 20 de minute.
După ce au dospit, le ungem cu un gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte și le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru cca 15 minute sau până când s-au rumenit uniform.
- Glazură de lămâie – preparare pas cu pas
Preparam glazură exact
înainte de a o
adaugă peste rulouri (
facem acest lucru pentru
că are
tendința să se întărească la scurt
timp după preparare). Punem
zahărul pudra într-un vas,
adăugăm sucul de
lămâie treptat
și amestecăm până când obținem o
consistentă ușor cremoasa.
Adăugăm glazură peste rulourile reci
și,
după ce s-a
întărit, le servim, conform
lauraadmache.ro.
Similare
Publică comentariul