.wp-editor-area{ color:black !important; }
×

Rețetă culinară – Idee de Mic Dejun: Rulouri cu mac și glazură de lămâie

Ingrediente – Aluat

  • 500 g făină;
  • 15 g drojdie proaspătă/6 g drojdie deshidratată;
  • 250 ml lapte;
  • 75 g zahăr;
  • 60 g unt;
  • 1 ou mediu;
  • un vârf cuțit sare;
  • 1/2 linguriță coajă de lămâie rasă;
  • gălbenuș + 2 linguri lapte (pentru uns rulourile).

Ingrediente – umplutură

  • 200 g mac;
  • 75 g zahăr;
  • lingură miere;
  • 25 g unt topit;
  • albuș mediu.

Ingrediente – Glazură de lămâie

  • 125 g zahăr pudra;
  • 2-3 linguri suc de lămâie.

Mod de preparare

Punem macul într-o crăticioara și îl acoperim cu apă călduță. Punem crăticioara pe foc mediu și dăm macul într-un clocot, apoi îl strecurăm printr-o sită cu ochiuri mici și îl lăsăm  se scurgă și răcească complet. Macul fiert trebuie  fie foarte bine scurs pentru rețeta de rulouri. După ce s-a scurs foarte bine, îl amestecăm cu untul topit, zahărul și mierea. Înainte de a umple ruloul de mac, vom amestecă umplutură cu un albuș foarte bine mixat.
  • Preparare aluat pufos pentru rulouri cu mac 
Încălzim laptele (atenție laptele trebuie  fie doar ușor călduț, nu fierbinte) și îl amestcam cu zahărul și drojdia proaspătă. Punem înă într-un vas, facem o gropita în centrul ei și adăugăm laptele. Adăugăm 1-2 linguri de înă de pe marginile vasului peste lapte și amestecăm. Acoperim vasul și lăsăm maiaua  dospească 15 minuteîntr-un loc ferit de curent.  După repaus, adăugăm untul moale, oul, un vârf de cuțit de sarecoajă de lămâie și frământăm până obținem un aluat elastic.  Acoperim vasul și lăsăm aluatul  dospească într-un loc cald, ferit de curent, cca 60 de minute sau până își dublează volumul.
  • Cum formăm rulourile cu mac?
Întindem aluatul dospit pe planul de lucru, ușor pudrat cu înăîntr-o foaie dreptunghiulară de cca 1 cm grosime. Întindem umplutură de mac pe întreagă suprafață a aluatului, apoi îl rulăm pe lungime. Tăiem ruloul de mac în bucăți de cca 4 cm. Pudram coadă unei linguri de lemn cu înă și presăm centrul fiecărui rulou, pe lungime, astfel încât  obținem straturi externe perfect delimitate. Așezăm rulourile în tavă de cuptor tapetata cu hârtie de copt și le lăsăm  dospească 20 de minute.
După ce au dospit, le ungem cu un gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte și le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru cca 15 minute sau până când s-au rumenit uniform.
  • Glazură de lămâie – preparare pas cu pas
Preparam glazură exact înainte de a o adaugă peste rulouri (facem acest lucru pentru  are tendința  se întărească la scurt timp după preparare). Punem zahărul pudra într-un vas, adăugăm sucul de lămâie treptat și amestecăm până când obținem o consistentă ușor cremoasa. Adăugăm glazură peste rulourile reci șidupă ce s-a întărit, le servim, conform lauraadmache.ro.

Publică comentariul