92 de misiuni în ultimele 72 de ore pentru pompierilor militari bistrițeni

În ultimele 72 de ore, în intervalul 25.03.2021, ora 08.00 – 28.03.2022, ora 08.00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 92 de evenimente și acțiuni specifice, după cum urmează:

  • 61 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • 20 incendii de vegetație uscată lichidate de efective ale pompierilor militari, respectiv 10 incendii de vegetație uscată lichidate de formațiunile de pompieri voluntari;
  • trei incendii la case de locuit si anexe gospodărești;
  • trei misiuni de asigurare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor la accidente rutiere.
  • șase acțiuni de informare preventivă în contextul numărului mare de incendii de vegetație;

În ultimele 72 de ore, echipaje specializate de pompierii militari din cadrul ISU Bistrița – Năsăud au intervenit în zona de competență la 20 incendii de vegetație uscată. Incendiile au fost semnalate pe raza localităților Nușeni, Budacu de Sus, Josenii Bârgăului, Bistrița, Săsarm, Chiuza, Mogoșeni, Cociu, Mititei, Lechința, Galații Bistriței, Sânmihaiu de Câmpie, Rusu Bârgăului, Livezile, Șieu Odorhei, Corvinești, Bidiu, Tonciu, Zagra, Năsăud, Silivașu de Câmpie, Lunca Ilvei, Perișor. Suprafața totală afectată este de peste 41 ha. Majoritatea incendiile au fost lichidate cu dificultate, manifestându-se în zone greu accesibile și alimentate de curenții de aer (vânt puternic). Alte cel puțin 10 incendii au fost lichidate, în aceleași condiții, de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din județul Bistrița – Năsăud. Eforturile pompierilor militari si voluntari au fost sprijinite de reprezentanții ocoalelor silvice.

Până la momentul actual au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantum total de 8.000 lei pentru arderea resturilor vegetale fără luarea masurilor împotriva propagării focului la vecinătăți, în baza art. 1, alin. (3), lit. ,,r”, respectiv art. 1. alin. 1, lit. d din HG nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor.

Atenție!

Facem din nou apel cetățeni sa renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere! Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, locuințele și chiar viețile oamenilor. De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *