Acțiuni pentru prevenirea și limitarea infectărilor cu Sars-Cov-2

Acțiuni în sistem integrat, pentru prevenirea și limitarea infectărilor

cu Sars-Cov-2 în perioada 21-24 ianuarie.

În ultimele zile, polițiștii bistrițeni, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Bistrița-Năsăud, au organizat și desfășurat acțiuni pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, de către agenți economici, organizatori de evenimente și cetățeni. Acțiunile au fost desfășurate și în scopul asigurării respectării normelor legale incidente domeniului și menținerii unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.

Astfel, au fost efectuate controale pentru verificarea modul de respectare a măsurilor dispuse prin decizii ale Direcției de Sănătate Publică, de către persoanele aflate în izolare/carantină. În acest sens, în cadrul acțiunilor punctuale au fost verificate 1114 persoane față de care a fost dispusă măsura izolării și 1410 persoane plasate în carantină la domiciliu.

De asemenea, au mai fost legitimate 743 de persoane, au fost oprite pentru verificări 212 autovehicule și au fost efectuate controale și activități de informare la 230 de societăți comerciale.
Pentru neregulile constatate în cadrul acțiunilor punctuale desfășurate, au fost aplicate 186 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 40.900 de lei. Din totalul acestora, 96 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 55/2020, în cuantum de 12.300 de lei, celelalte fiind pentru abateri la regimul rutier sau privind încălcarea unor norme de conviețuire socială.
La activitățile desfășurate au participat alături de polițiști și jandarmi și polițiști locali cât și cadre din cadrul Inspectoratului pentru Situați de Urgență Bistrița-Năsăud, fiind folosite dispozitive pentru verificarea certificatelor electronice.

Sancțiuni aplicate de polițiști pentru nerespectarea măsurii carantinei la domiciliu

În urma verificărilor efectuate la persoane față de care au fost dispuse măsuri de plasare în carantină sau izolare, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat trei sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 3000 de lei.

Astfel, la data de 23 ianuarie, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean au constatat faptul că un bărbat de 43 de ani, din Baciu, județul Cuj, plasat în carantină la domiciliu, la o adresă din Sărățel, nu respectă măsurile dispuse. Acesta a fost sancționat contravențional, conform Legii 55/2020, cu amendă în cuantum de 1000 de lei.

De asemenea, la data de 24 ianuarie, în urma verificărilor efectuate, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au constatat faptul că o femeie de 32 de ani, din Ragla, plasată în carantină la domiciliu, nu a respectat măsurile dispuse, părăsind locuința. Aceasta a fost sancționată contravențional, cuantumul sancțiunii fiind de 1000 de lei.

Totodată, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean au sancționat contravențional, conform Legii 55/2020, cu amendă în cuantum de 1000 de lei, un bărbat de 69 de ani, din Crainimăt care a părăsit adresa stabilită pentru carantină.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forțele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare și instruire cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Pentru sănătatea proprie și a celor din jur, recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție dispuse de autoritățile sanitare, să poarte masca de protecție și să evite, pe cât posibil, zonele aglomerate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *