Acțiunile polițiștilor din Teaca pentru prevenirea absenteismului și abandonului

La data de 19 mai, polițiștii Biroului Siguranță Școlară împreună cu polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii absenteismului și abandonului școlar, pe raza comunei Teaca.

Activitățile au avut drept scop menținerea unui nivel ridicat de prezență a elevilor în unitățile de învățământ, prevenirea şi combaterea delincvenței juvenile și abandonului școlar. De asemenea, au mai urmărit informarea și conștientizarea elevilor/părinților cu privire la obligativitatea frecventării cursurilor școlare, dar și cu privire la măsurile care pot fi luate în cazul neîndeplinirii obligațiilor legale ce le revin.

Astfel, polițiștii au desfășurat activități informativ-preventive și de consiliere a părinților, dar și elevilor care au înregistrat un număr mare de absențe, aflați în potențiale situații de risc de abandon școlar.

Polițiștii de la Siguranță Școlară le-au explicat părinților care sunt obligațiile pe care le au, precum și prevederile legislative referitoare la dreptul la educație, conform Legii educației naționale nr. 1/2011 și Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Totodată, le-au fost explicate riscurile și consecințele absenteismului și abandonului școlar.

În cadrul acțiunii de ieri, au fost verificate 3 unități de învățământ din localitățile Teaca, Viile Tecii și Pinticu și legitimate 46 de persoane. Totodată, 16 elevi au fost consiliați și alți 40 de părinți și tutori legali au fost instruiți cu privire la prevederile legale privind învățământul obligatoriu și obligațiile ce le revin.

În ceea ce privește măsurile dispuse, polițiștii au întocmit 4 informări către instituții cu atribuții în protejarea copiilor și au aplicat o sancțiune contravențională conform Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.