Amenzi de 5000 de lei pentru cei care au provocat intenționat incendii de vegetație (FOTO)

În ultimele 48 de ore, pompierii militari din cadrul tuturor subunităților de Intervenție ale inspectoratului și pompierii voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență din cadrul primăriilor din județ au intervenit la 25 de incendii de vegetație, unele dintre acestea s-au extins la vecinătăți (imobile/anexe sau fondurile forestiere). Suprafețele afectate sunt însemnate, hectare întregi de teren fiind incendiate agresiv.

 

 

Incendiile de vegetatie uscate au fost înregistrate pe raza localităților Bistrița, Chiuza, Mires, Lechinta, Herina, Sintereag, Beclean, Sânmihaiu de Câmpie, Miceștii de Câmpie, Rodna, Năsăud, Josenii Bargaului, Mintiu, Liviu Rebreanu, Sasarm, Livezile, Visuia, Buduș, Sărata, Sigmir, Sopteriu, Simionești.

Echipe de inspectori de prevenire din cadrul unității sunt în teren încă din aceasta dimineață și iau masurile prevazute de legislația în vigoare.
Unele intervenții sunt încă în dinamica. Facem un apel la responsabilitate: nu mai incendiați terenurile! Aceste situații de urgență pot avea un deznodământ tragic, ieri un bărbat în vârstă de 60 de ani și-a pierdut viata în urma unui incendiu de vegetatie.

În urma acțiunilor întreprinse astăzi, inspectorii de prevenire au aplicat 18 sancțiuni contravenționale, dintre care două amenzi contravenționale, în cuantum de 5000 lei, respectiv 16 avertismente scrise. În majoritatea situațiilor, cei care igienizează terenurile prin ardere, incendiază parcelele și părăsesc locațiile respective, lăsând focarele nesupravegheate, care se pot extinde foarte rapid sub acțiunea vântului .

În baza protocolului existent la nivel național între pompierii militari, Garda Națională de Mediu și Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, unitatea noastră transmite zilnic coordonatele GPS ale parcelelor incendiate către APIA Bistrița-Năsăud pentru a fi luate masuri, conform legislației în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *