Atentat asupra integrității unui monument istoric, în Maieru

Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Maieru datează din anul 1817 și se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI 2010, tip A. Anul trecut, la începutul lunii Iulie s-au făcut săpături în jurul bisericii, posibil cu acordul preotului Ioan Lapuște, lăsând fundația descoperită. Un semnal de alarmă care a fost ridicat de primarul comunei Maieru, Vasile Borș este că întreaga biserică se află într-un pericol. În urma săpăturilor, mai multe bucăți din fundație s-au desprins. În plus, biserică fiind amplasată pe un deal, prezintă riscul să se dărâme și să ajungă în râul Someș.
,,Îngrijorarea mea este că nici nu sunt lăsat să intervin de urgență, din bugetul mai mic sau mai mare al comunei. Să mi se spună de la conducerea bisericii de la Cluj, de la Năsăud: Interveniți în regim de urgență sau Hotărâți în consiliul local ce este de făcut pentru a salva această clădire.
 
Noi putem, de urgență să alocăm niște sume prin bugetul de la începutul anului care sunt pentru Culte și Cultură. Putem din acel buget să folosim o anumită sumă și să intervenim, dar trebuie să am acceptul. Primăria nu are extras de carte funciară aici, aici este propietară biserica” – Primarul comunei Maieru, Vasile Borș.
Aceasta nu este prima lucrare executată fără autorizație, pardoseala bisericii care a fost din piatră, a fost înlocuită cu parchet. Ioan Lapuște este preot la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva încă din anul 2000 și în timpul acesta au dispărut 10 icoane, cu o vechime de peste 400 de ani, fiecare icoană fiind estimată la 10.000 de dolari. 
 
Preotul Ioan Lapuște dorește să strângă 900.000 de lei de la oameni pentru reabilitarea totală a bisericii. 

Declarațiile preotului Ioan Lapuște

Preotul bisericii a spus că nu există niciun pericol, deoarece toată culmea dealului este făcută din piatră și ,,Dacă de 200 de ani nu s-a dus, nici acum nu se duce”Ioan Lapuște a dat vina pe primar pentru fisurile de pe fațada bisericii. Acesta a spus că Vasile Borș a executat lucrări la biserică, fără autorizație. De asemenea, el susține că are autorizație pentru a executa lucrări, de la primărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *