Cum vede Ministrul Mediului situația urșilor din Bistrița-Năsăud, în special din zona municipiului Bistrița

Situația urșilor din Bistrița-Năsăud și în special din zona municipiului Bistrița este și în atenția Ministerului Mediului.

Tankzos Barna, ministrul mediului, susține că situația Bistriței nu este atât de gravă precum cea de la Sinaia sau Băile Tușnad. În zona Bistriței apar câteva exemplare sau este același exemplar care are un traseu în apropierea orașului.

Acesta a prezentat două soluții: împușcarea ursului de către o echipă specializată sau tranchilizarea sa și realocarea exemplarului în altă zonă.

Acesta va depune o Ordonanță de Urgență prin care sunt acceptate cele două puncte menționate mai sus.

„Din păcate, aceasta este situația în foarte multe localități. Obligația noastră este să protejăm viața umană, să asigurăm securitatea cetățenilor, așa cum prevede inclusiv directiva Habitate, directivă care protejează ursul dar niciodată în detrimentul vieții umane.

Trebuie să fim conștienți că fără o intervenție rapidă în situații de criză nu vom reuși să asigurăm siguranța cetățenilor, astfel că săptămâna viitoare vom prezenta textul OUG. Sper ca această intervenție graduală pe care o propunem să fie aprobată și să putem veni în sprijinul cetățenilor.

Vorbim de zonele locuite, în intravilan, nu vorbim de intervenții în habitatul natural al ursului. Trebuie să avem soluții pentru a proteja viața umană”, a declarat ministrul într-o conferință de presă la Bistrița, în Palatul Administrativ. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *