Eveniment la Bistrița: „Orașul mic te fură-ncet? Tinerii, orașul și cultura participării”

Evenimentul „Orașul mic te fură-ncet? Tinerii, orașul și cultura participării” are loc la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, în data de 20 ianuarie 2022, de la ora 18.00.
Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Bistrița, în cadrul proiectului european ”Active Citizens” (program URBACT), o primă acțiune pilot, care testează modalități de implicare a cetățenilor.
Acțiunea va fi realizată sub forma unei mese rotunde, moderată de domnul Simion Pop, consultant cultural, cercetător în antropologie social și la care sunt invitați doamna Miki (Nicoleta) Braniste – manager cultural si cercetător în politici culturale, domnul Dan Coman – scriitor si profesor, precum si domnul Cornel Ban – conferențiar universitar și cercetător în economie.
Masa rotunda interactiva se va intitula „Orașul mic te fură-ncet? Tinerii, orașul și cultura participării”. De asemenea, vor participa activ și membrii Grupului Local Urbact, structura de sprijin proprie programului de finanțare URBACT, din care fac parte reprezentați ai asociațiilor și organizațiilor locale.

Tema întâlnirii :

Este oraşul nostru un loc în care tinerii să poată imagina, experimenta şi practica o cultură a participării şi angajării civice? Cum pot tinerii participa la schimbarea oraşului şi politicilor publice urbane fără să fie nevoiţi să „schimbe” oraşul pur şi simplu pentru altul?
Vom porni de la premiza că ceea numim „cultură” şi „accesul la cultură” pot stimula un mod viu, reflexiv, critic şi angajat de a imagina şi practica locuirea urbană şi „viaţa bună” – cu toate problemele sociale, economice, ecologice, infrastructurale – într-un oraş ca Bistriţa. Pe de o parte evenimentele, acţiunile și discursurile „sectorului cultural” pot stimula dezvoltarea unui urbanism participativ si incluziv. Pe de altă parte, în acelaşi timp, trebuie să fim consţienţi ca de foarte multe ori „sectorul cultural” prin tipul de evenimente convenţionale pe care îl promovează ratează şansa de a stimula cultura participării în rândul tinerilor. Vom încerca împreună cu invitaţii nostri să discutăm această relaţie dintre „cultura urbană”, „cultura tinerilor”, „sectorul cultural” şi „locuirea urbană” încercând să imaginăm şi să propunem fără a moraliza „lipsa de participare” însă, cum prea des se întâmplă, noi tipuri de evenimente, acţiuni, spaţii, comunităţi în cultura oraşului. E momentul să reconsiderăm dinamica urbană a centrelor şi periferiilor, a „provinciei”, a politicilor culturale şi patrimoniului urban – material şi imaterial, în termenii unor noi oportunităţi ce trebuie folosite creativ.
Dar pentru aceasta trebuie să înţelegem care sunt aceste oportunităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *