Informare Meteo: Ploi și frig în zonele joase. Ninsoare în zonele de munte

Informare meteo

Începând din seara zilei de joi 31.03, vremea va trece printr-un proces de răcire, însoțit de precipitații mixte în zonele joase, vânt intens și ninsori/viscol la munte.
Regimul de presiune va suferi modificări tranşante, de la valori barice maxime de record, la depresiuni însoțite de areale precipitabile importante şi succesive, acestea imprimând o dinamică accentuată a mişcării maselor de aer la nivelul teritoriului țării noastre, în următoarele cel puțin 8 – 10 zile.
Vineri şi sâmbătă, vor fi importante cantitativ, chiar sub formă de aversă, nefiind excluse descărcările electrice si intensificările susținute de vânt. Acumulările de precipitații vor depăşi, în aceste condiții, local, 25 – 30 l/mp.
Centrarea în zona Arhipelagului Britanic, a unei noi zone de presiune ridicată aflată la periferia sa estică, în cuplaj cu centrii depresionari aflați în zona Mării Baltice, vor determina o advecție masivă de aer rece polar, umed. Acest aer va avansa spre teritoriul țării noastre începând cu seara zilei de sâmbătă. Astfel, vremea se va răci accentuat începând din vest-nord-vestul țării, răcire care se va resimți săptămâna viitoare şi care va determina transformarea precipitațiilor în lapovițe şi ninsori, temporar şi trecător, inclusiv în zonele joase de relief.
În zonele de munte ale județului, la peste 1000 m. Alt., vor predomina ninsorile, local şi temporar, însemnate cantitativ. Se va depune strat de zăpadă, iar vântul va sufla tare, viscolind și spulberând zăpada.
Cantitățile totale de precipitații, până la sfârşitul perioadei în analiză, vor depăşi 50-60 l/mp, cu cele mai mari valori pe versanții cu expunere vestică. Valorile termice, de pe întreg cuprinsul județului vor caracteriza o vreme deosebit de rece, cu minime preponderent negative și maxime mai scăzute cu până la 12-14 unități în comparație cu mediile multianuale ale perioadei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *