La mulți ani, Rudy Moca! – Actor în filmul ,,Billion Star Hotel”, regizor, realizator de emisiuni de radio și televiziune

,,EU NU SUNT CEEA CE PAR A FI CA SUNT!”

Născut în 2 decembrie 1948, Rudy Moca și-a făcut simțită prezența în lumea artelor, ca actor de teatru și film, regizor, în domeniul publicistic, dar și ca realizator de emisiuni de radio și televiziune.

La mulți ani, Rudy Moca!

Rudy Moca s-a născut în Târgu-Mureş, într-o familie mixtă, tatăl său fiind de etnie romă, iar mama sa de etnie maghiară. După terminarea liceului, și-a continuat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC în prezent). În 1973, câștiga prin concurs singurul post vacant de la Teatrul de Păpuşi din Mureș, postul de artist păpușar și actor angajat la secția de teatru în limba română. A arătat o extraordinară interpretare și asumare a responsabilității sale pe scenă, ca actor profesionist în spectacole ca „Fabule, Fabule…” de Smaranda Enache (rolul Assinus), „Cârligate-mbârligate” de Mihai Crişan, regia Mimi Mierlut (rolul Sofronie); „Capra cu trei iezi” după Ion Creangă (Lupul); „Cuconiţele mele dragi” de Valentin Silvestru (rolul Moncherul), „Anderseniada” de Maria Mierluţ (rolul Moş Ene); „Motanul încălţat” după Charles Perrault, regia Mimi Mierluț (rolul Motanul), „Califul barză” (regia Oana Leahu). Regie – „Zurinka” de Alina Nelega, secţia Teatru de Păpuşi a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara.

În 2010, la Teatrul „Masca” din București, Rudy Moca co-regizează, alături de Sorin Aurel Sandu, actor și regizor, spectacolul de teatru „Jekh răt lisăme”/„O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale. A fost prima piesă de teatru din România jucată în limba rromani, cu supratitare în limba română, cu actori profesioniști de etnie romă. Rudy Moca a semnat atât regia spectacolului, cât și interpretarea rolului lui Jupân Titircă (zis „Inimă-Rea”).

A jucat în filmul ,,Billion Star Hotel”, ales în 2016 ca fiind cel mai bun film străin la Hollywood International Film Festival. În 2019, a fost premiat, cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor din România, de către Guvernul României, cu „Diplomă de excelență, pentru performanța artistică și promovarea culturii rome”. În 1997, a primit „Premiul de interpretare colectivă” pentru spectacolul „Punguţa cu doi bani” la Festivalul teatrelor balcanice din Subotica – Iugoslavia. În 1991, a primit Premiul I pentru spectacolul „S.O.S.” la Festivalul de la Brăila. În 1982 – Premiul I de interpretare pentru rolul Sofronie din „Cârligate-mbârligate”; în 1986 – Premiul ATM pentru rolul Dădaca din „Făt Frumos cel năsos”. În 2002, a primit Premiul de interpretare pentru Ivan Turbincă din spectacolul omonim, regia Mona Chirilă. (Ref. revista Teatrul nr. 4/1980, Tip şi Top, regia Maria Mierluț. Carmen Mihalache-Popa, Reuniunea teatrelor de păpuşi, marionete şi animaţie de la Bacău [ediția a IV-a] roluri în „Motanul încălţat”, Teatrul nr. 11-12/ 1985. [Z.F., C.P.]).

  • Surse:

Ikultura.ro

Facebook | Moca Rudy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *