(P) Standardele internaționale în administrația publică – între moft și necesitate!

Ceea ce se întâmplă în administrația publică locală, modul ei de guvernare, are un impact profund asupra cetățenilor și asupra calității vieții lor.
“Când în localitatea sa, cetățeanul constată că legalitatea domină, când instituțile locale se bucură de cea mai mare libertate, desigur că se naște într-însul spiritul de independență și de demnitate “ – Paul Negulescu.
Peste tot în lume există administrații locale eficiente și rentabile, dar și administrații ineficiente și falimentare. Diferența dintre o administrație eficientă și rentabilă și o administrație ineficientă și falimentară o face sistemul de management implementat, politicile aplicate, viziunea și strategia de dezvoltare adoptate.
Fiecare administrație poate să își construiască propriul sistem de management, dar construirea propriului sistem de management poate constitui un experiment de succes inovativ, dar de cele mai multe ori, se pot construi sisteme de management “originale” ce în timp se transformă în sisteme de management ineficiente și falimentare.
În crearea unui sistem de management eficient și rentabil, autoritățile trebuie să aplice modele de management de succes care și-au demonstrat eficiența și rentabilitatea de-a lungul timpului, care la rândul lor au contribuit eficient la dezvoltarea durabilă și continuă a comunităților.
Exemplele de bunele practici ale autorităților eficiente și rentabile trebuie să constituie baza de pornire a construcției unui sistem de management performant.
ISO – International Organization Standardation (Organizația Internațională de Standardizare) cu sediul la Genava, Elveția, a creat Comitete Tehnice care au identificat și cules toate bunele practici de guvernanță ale celor mai performante administrații la nivel internațional. Aceste Comitete Tehnice au identificat punctele comune ale acestor Bune Practici pe care le-au adunat și le-au transformat în standarde internaționale de management, standarde ce pot fi aplicate de către autoritățile publice în crearea și implementarea unor sisteme de management eficiente.
De ce avem nevoie de administrații publice cu sisteme de management eficiente și rentabile?
Cetățenii și comunitățile sunt primii beneficiari ai acestor sisteme de management eficiente și rentabile.
Crearea și implementarea în cadrul administrațiilor publice locale ale acestor sisteme de management conduc la:
- Creșterea satisfacției cetățenilor;
- Creșterea calității vieții cetățenilor;
- Creșterea încrederii cetățenilor în administrațiile publice locale;
- Dezvoltarea unui climat de demnitate, egalitate, transparență decizională și egalitate de șanse în interiorul comunităților;
- Cheltuirea și utilizarea judicioasă si eficientă a resurselor comunității;
- Dezvoltarea și implementarea de politici , viziuni și strategii reale și concrete pentru dezvoltarea continua și durabilă a comunităților;
Câteva dintre standardele internaționale pe baza cărora se pot implementa sisteme de management sunt:
ISO 9001:2015 – Sistemul de management al calității.
ISO 19081:2021 – Ghid de aplicare a standardului ISO 9001, calitatea serviciilor publice, în cadrul autorităților publice locale.
ISO 37001:2016 – Sistemul de management anti-mită.
TS 1001:2018 – Sistemul de management al protecției datelor cu caracter personal.
ISO 37101:2016 – Dezvoltare durabilă în comunități – Sistem de management pentru dezvoltare durabilă.
ISO 20400:2017 – Achiziții durabile – Ghid.
ISO 37120:2014 – Dezvoltarea durabilă a comunității. Indicatori pentru calitatea serviciilor publice și a vieții în comunități.
ISO 20121:2020 – Sistemul de management al sustenabilității evenimentelor. Cerințe și ghid de utilizare.
Reprezentantul Quai Audit Mamagement Systems Standards România, Ing. Deberețeni Florin, recomandă administraților publice locale o strategie de dezvoltare durabilă și continuă prin implementarea sistemelor de management conforme standardelor ISO!


Publică comentariul