Primarul Ioan Turc a discutat cu miniștrii Educației, Investițiilor și la Administrația Fondului de Mediu

Primarul Municipiului Bistrița, Ioan Turc a anunțat că a discutat cu reprezentanții Administrației Fondului de Mediu pentru semnarea contractului în vederea finanțării achiziției și montării primelor 4 stații publice de încărcare a mașinilor electrice.

,,Ulterior, va fi demarată procedura pentru un al doilea lot ce cuprinde alte 15 stații.

În plus, un orizont optimist se întrevede prin posibilitatea ca, începând din vară, să fie operaționalizat de către AFM un program în valoare de 1 miliard de lei pentru lucrări de canalizare. Acesta ar completa seria de proiecte similare depuse deja de Primăria Bistrița prin „Anghel Saligny”. O particularitate a acestui program constă în eligibilitatea localităților cu sub 2000 de locuitori” – Ioan Turc.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, primarul municipiului Bistrița a vorbit cu ministrul interimar Marcel Boloș, iar discuțiile au vizat creșterea gradului de absorbție a banilor europeni de către municipalitate.
,,Am insistat în mod special ca, prin Programul Operațional Regional – componenta de regenerare urbană, să poată fi finanțate și lucrări de reabilitare a clădirilor familiale din zona istorică a orașului, în momentul de față neexistând această variantă.
Consider că problema degradării caselor din zona istorică a Bistriței trebuie soluționată prin finanțări care să provină atât din bani europeni, cât și din contribuții ale municipalității și proprietarilor.
De asemenea, i-am transmis ministrului faptul că voi propune Consiliului Local constituirea unui fond din care să acordăm împrumuturi fără dobândă, dar și granturi proprietarilor clădirilor din zona centrală, pentru lucrări de reparații. În situația în care ar deveni o variantă de sprijin, sursa banilor europeni nu este suficientă pentru rezolvarea acestei probleme complexe, care trenează de mult timp”, a transmis Ioan Turc.

Ministerul Educației

Ioan Turc s-a întâlnit și cu ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, subiectul principal fiind susținerea necesară dezvoltării învățământului dual.

,,Pregătirea tinerilor pentru o meserie cerută pe piața muncii presupune un parteneriat între instituții de învățământ, mediul de afaceri și municipalitate. Pentru aprofundarea acestui subiect, ministrul Sorin Câmpeanu va efectua și o vizită la Bistrița.

Viitoarele achiziții de microbuze electrice școlare au fost o altă temă a întâlnirii cu ministrul Educației, în contextul în care urmează să demarăm, din această toamnă, un program pentru transportul gratuit al elevilor din cartierele noi.
De asemenea, am vorbit despre oportunitățile de relansare a învățământului agricol în oraș, cu atât mai mult cu cât Bistrița are cel mai vechi liceu de profil din Transilvania”, a conchis primarul Municipiului Bistrița, Ioan Turc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *