Protejați-vă bunurile! Sfaturile polițiștilor pentru a te feri de hoți
În preajma sărbătorilor, centrele comerciale şi pieţele sunt luate cu asalt de cumpărători, şi totodată de hoţii de buzunare şi poşete.
În acest sens, dorim să informăm publicul că în această perioadă, infracţiunile cele mai frecvente sunt furturile din buzunare, poşete, furturile din magazine, dar nu în ultimul rând spargerile de locuinţe.
În momentul în care se află la cumpărături orice om are îndreptată atenţia asupra cumpărăturilor şi nu mai este atent la persoanele aflate în preajma sa.
În pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în general în locurile aglomerate, hoţii “operează”, uneori nestingheriţi, buzunarele şi poşetele cetăţenilor, acţionând în general în echipă.
Activitățile polițiștilor sunt intensificate în această perioadă, în vederea reducerii numărului de fapte comise de infractori. Însă, înainte de toate, fiecare trebuie să fie propriul “paznic” al bunurilor sale şi să manifeste atenţie sporită la tot ce se întâmplă în jur, mai ales când deține asupra sa sume mari de bani sau obiecte de valoare.
Pentru a evita implicarea dumneavoastră în astfel de evenimente, reţineţi şi respectaţi câteva măsuri de precauţie:
- Păstraţi banii numai în buzunarele interioare ale vestimentaţiei sau în locuri bine asigurate;
- În locurile aglomerate, supravegheaţi în permanenţă geanta, buzunarele şi bagajele. Dacă vă simţiţi atinşi sau bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portofelul imediat şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dvs.
- Când efectuaţi plata unor produse, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de care dispuneţi. Manevraţi banii în interiorul poşetei sau buzunarului şi luaţi doar suma necesară;
- Când vă aflaţi într-un loc aglomerat, siguranţa poşetei trebuie să fie o grijă permanentă. Poşeta se ţine cât mai aproape de corp şi în faţă, la vedere. Acordaţi mai mare atenţie poşetei decât plaselor cu cumpărături deoarece hoţii speculează această neglijenţă;
- Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dvs. printre cetăţeni pot fi şi infractori;
- Manifestați vigilență când achiziționați produse și cadouri de pe site-uri online. Accesați doar pagini securizate și nu plătiți în avans pentru produse cumpărate de la persoane fizice.
- Nu deschideţi uşa persoanelor necunoscute şi nu faceţi publică plecarea dvs. de acasă;
- Dacă lipsiţi de la domiciliu, rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa;
- În casa scării asiguraţi un iluminat corespunzător şi nu permiteţi staţionarea persoanelor necunoscute;
- Dacă vedeţi persoane suspecte în casa scării, nu ezitaţi să le întrebaţi pe cine caută; aceste întrebări descurajează infractorii;
- Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dvs. Luaţi atitudine faţă de manifestările antisociale şi nu protejaţi infractorii prin tăcere. Gândiţi-vă că următoarea victimă puteţi fi chiar dvs.;
În speranţa că aceste recomandări vor contribui la protecţia dumneavoastră, vă dorim cumpărături în siguranță.
Publică comentariul