PSD a propus 3 soluții pentru scăderea facturilor la energie și gaz

PSD Bistrița-Năsăud a transmis că s-au propus 3 soluții pentru reducerea facturilor.  Conform PSD Bistrița-Năsăud: ,,90% dintre consumatorii casnici vor plăti energia la prețurile de dinainte de liberalizare”
Două din cele trei soluții propuse de PSD pentru scăderea facturilor au fost agreate de Coaliție în beneficiul cetățenilor și firmele românești.

PSD a propus 3 soluții pentru scăderea imediată a facturilor:

  1. Plafonarea prețurilor la un nivel mai scăzut pentru consumatori;
  2. Creșterea pragului de consum pentru consumatorii eligibili la compensarea prețurilor
  3. Scăderea TVA
Primele două soluții au fost agreate de Coaliție care a decis următoarele măsuri ce se vor aplica la toate facturile emise după data de 1 februarie 2022 (deci vor cuprinde și facturile pentru energia consumată în luna ianuarie 2022):

Energie electrică

  • Practic, consumatorii casnici vor plăti energia electrică la prețul de dinainte de liberalizare.
  • Plafonarea prețurilor la consumatorii casnici scade de la 1 leu la 0,8 lei/KWh (preț integral cu transport și taxe)
  • Pragul de consum pentru consumatorii eligibili la compensare crește de la 300 de KWh/lună, la 500 KWh/lună. Astfel, proporția celor care vor beneficia de compensări va crește de la 10% la 90% din totalul consumatorilor casnici. Toți aceștia vor plăti un preț de 0,68 lei/KWh, similar cu cel existent înaintea liberalizării.
  • Pentru școli, spitale, IMM-uri și alte instituții din infrastructura critică se va aplica un preț total plafonat la 1 leu/KWh. [Peste 90% dintre IMM-uri sunt firme românești!]

Gaze naturale

  • Plafonarea prețurilor la consumatorii casnici scade de la 0,37 lei la 0,31 lei/KWh (preț integral cu taxe și transport)
  • Pragul de consum pentru consumatorii eligibili crește de la 1.000 mc/5 luni la 1.500 mc/5 luni. Toți consumatorii casnici care se încadrează în acest consum vor beneficia de un discount de 40% (față de doar 33% anterior) și vor ajunge la un preț final de 0,221 lei/KWh.
  • Pentru școli, spitale, IMM-uri și alte instituții din infrastructura critică se va aplica un preț total plafonat la 0,37 lei/KWh. [Peste 90% dintre IMM-uri sunt firme românești!]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *