Război la Telciu: Primar vs. Cetățeni! Scandalul apei continuă, telcienii cer demiterea lui Mureșan

Cetățenii din comuna Telciu au depus un memoriu către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, prin care cer demiterea prin referendum al primarului Sever Mureșan (ALDE).

Scandalul apei degenerează și scoate la iveală din ce în ce mai multe informații care îi irită pe telcieni.

Cetățenii din comună cer de câteva luni bune ca administrația orașului să iasă din ADI Apă-Canal, nemulțumiți fiind de serviciile Aquabis.

”NOI, cetăţenii comunei Telciu, județul Bistrița-Năsăud, dorim demiterea primarului Sever Mureșan prin procedura legală a REFERENDUMULUI declanșată de noi, cetățenii afectați, în temeiul art. 162 din Codul Administrativ, drept urmare a nesocotirii de către această persoană a intereselor generale ale colectivității locale/neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii.

În acest sens, toți locuitorii comunei pot strânge toate semnăturile necesare îndeplinirii procedurii prevăzută de Articolul 162 – Încetarea mandatului primarului în urma referendumului, prevăzut în Codul Administrativ- OUG 57/2019 cu modificările şi completările ulterioare, cităm Articolul 162:

  • (1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având că obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 și 145, care se aplică în mod corespunzător.
  • (2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţîi locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită că reprezentant al statului.
  • (3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. (4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțîn 25% dintre locuitorii cu drept de vot inscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinta în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului.

Motivele demiterii primarului Sever Mureșan sunt următoarele:

  • 1. Nesocotirea de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale şi a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, în sensul în care, timp de peste șapte luni, a determinat împiedicarea soluționării nemulțumirilor cetățenilor legate de gestionarea defectuoasă a problemei cu apă.
  • 2. Încălcarea flagrantă, cu ştiință, a dispoziţiilor legale impuse de normele de mediu în ceea ce privește situația râurilor contaminate de copacii lăsăți în albie în urmă tăierilor, tăieri constatate cu rapoarte și de către Garda Forestieră. 3. Nerespectarea legii în ceea ce privește autorizațiile de construire în comună și lipsa de atitudine în acest sens.
  • 4. Refuzul de a-și exercită atribuțiile și acumularea unor întârzieri mari, nejustificate în soluționarea cererilor noastre care i-au fost adresate.
  • 5. Lipsa de transparență în gestiunea proprietății publice a unității administrativ-teritoriale conduse și transmiterea către noi de date eronate privind costurile apei și proceduri.
  • 6. Cel mai important: lipsa de atitudine în urma ultimelor conflicte între cetățeni și furnizorul de apă. Am fost lăsăți singuri, fără susținere, fără comunicare, implicit fără soluții.
  • 7. Neinformarea locuitorilor cu privire la cadastru și redistribuirea terenurilor în mod abuziv.

UN ASTFEL DE PRIMAR NU POATE SĂ NE MAI REPREZINTE!

Noi, cetățenii din comună Telciu, putem lua măsuri împotriva abuzurilor și să ne manifestăm legal pentru apărarea drepturilor şi intereselor proprii.

Legislația ne apară, dar și noi trebuie să ne apărăm recurgând la procedurile legale pentru proasta administrare și batjocoră la care ne expune actualul primar.

Grupul de inițiativă CETĂȚENII COMUNEI TELCIU

Notă: Acest document este un act public și se află sub incidența art. 326 din Codul Penal.

Alături de această scrosoare se află două tabele: unul pe care urmează să semneze cei care vor demiterea primarului și altul pe care vor semna cei care doresc demiterea Consiliului Local.

Reamintim că, în demersurile lor, cetățenii din Telciu sunt sprijiniți de Diaspora Europeană și Partidul Diaspora Unită (PDU).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *