Robert Sighiartău: Mă simt nevoit să ofer câteva clarificări

Într-o postare pe Facebook, Robert Sighiartău a precizat:
Foarte multă lume mă întreabă, unii mă critică, alții sunt de acord cu mine și cu poziția pe care am avut-o în ultima săptamână în interiorul partidului. Mă simt nevoit, în postarea de față, să ofer câteva clarificări:
1. Poziția mea în legătură cu votul privind membrii PNL din actualul guvern și cu programul de guvernare prezentat de către premier: În ședința BPN de marți eu am votat lista care a fost prezentată de către grupul restrâns de conducere al PNL. Repet, am votat această listă și programul de guvernare, am făcut-o pentru că, în premieră, am solicitat prin votul meu și asumarea răspunderii politice, în interiorul PNL, a grupului restrâns de conducere care a prezentat lista și programul.
Pe scurt, le-am cerut președintelui Nicolae Ciucă, secretarului general Lucian Bode, lui Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Dan Motreanu, ca în decembrie anul acesta, în cazul în care PNL, în cel puțin 2 sondaje ale unor case recunoscute de PNL, va ajunge sub scorul pe care PNL l-a avut înainte de a prelua conducerea, această echipă să renunțe la funcțiile avute în partid. Am făcut acest lucru din considerentul că, dacă, Doamne ferește, partidul scade încontinuu, pierde din încrederea populației, atunci va fi momentul să facem schimbări pentru că anul viitor avem 4 rânduri de alegeri. ATENȚIE! Pentru toți membrii PNL, președintele Nicolae Ciucă mi-a răspuns în numele întregii echipe că își asumă răspunderea.
2. Există o serie de păreri pe care le știți cu toții, atât în interiorul PNL cât și în exterior, în legătură cu eventualele sancționări ale lui Dan Vîlceanu și Florin Cițu. Simt nevoia și aici să clarific opinia personală. Cred că este o greșeală să îi sancționăm. Uneori, grăbiți și nervoși avem tendința să luăm decizii radicale, uitând în esență că suntem liberali. Liberalismul înseamnă că, uneori, putem avea păreri diferite față de ale altora, fără vreo legătură cu disciplina de partid. Și aici, poate o să vă surprind, eu cred că cei doi au greșit. Oare nu am intrat în alianță cu PSD-ul sub conducerea lor?
Eu, Robert Sighiartău, voi vota împotriva sancționării celor doi colegi.
3. Programul de guvernare:
Am votat programul de guvernare pentru același motiv, legat de asumarea răspunderii politice a conducerii restrânse. Simt nevoia să fac și aici o clarificare. Programul prezentat de către premierul Ciolacu nu reflectă principiile liberale ale economiei de piață cu care PNL i-a obișnuit pe alegătorii lui. Chiar dacă este o coaliție condusă de un premier PSD, consider că sunt foarte multe lucruri cu tentă liberală care ar fi trebuit scrise în programul de guvernare. Mi se pare un program nerealist, scris de către cineva care nu are legătură cu economia reală.
În concluzie, am cerut în premieră, în schimbul votului pentru echipă și program, asumarea răspunderii întregii echipe restrânse care a luat decizii timp de aprope 2 ani.
Așa este cinstit. Așa este corect. Așa este liberal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *