S-a încheiat Era Iohannis! Azi depune jurământul de președinte interimar Ilie Bolojan

Klaus Iohannis își încheie astăzi mandatul de președinte al României, în urma demisiei sale anunțate în urmă cu două zile, înainte ca Parlamentul să voteze suspendarea sa din funcție. Astfel, Ilie Bolojan, până acum președintele Senatului, devine președintele interimar. Constituția prevede că preşedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul și nu poate convoca referendum, dar are toate celelalte atribuții ale președintelui.
Klaus Iohannis, în calitate de fost președinte, va beneficia de mai multe drepturi și avantaje, precum locuință de protocol, indemnizație lunară în cuantum de 75% din salariul acordat președintelui în exercițiu, dar și pază și protecție, precum și folosința gratuită a unui autoturism, asigurate de SPP.
Ilie Bolojan are 55 de ani și este membru al PNL din 1993. Este absolvent al Facultății de Mecanică – Institutului Politehnic Timișoara și al Facultății de Matematică – Universitatea din Timişoara, fiind profesor de matematică timp de un an într-o comună din judeţul Bihor. Prima funcție pe care a avut-o în administrația locală a fost în 1996, când a fost ales consilier local la nivelul orașului Aleşd, până în 2004 când a fost ales consilier județean, la nivelul Consiliului Județean Bihor.
În 2005 a renunțat la funcția de consilier județean, prelunând-o pe aceea de prefect al județului Bihor, timp de doi ani, perioadă în care a participat și la mai multe cursuri de specializare în administrația publică în Franța și la București. În 2007 a devenit, pentru un an, Secretar General al Guvernului României. Din 2008 a fost ales primar al municipiului Oradea, funcția în care a stat timp de 12 ani, fiind unul dintre cel mai apreciați edili din țară, ca urmare a numeroaselor reforme administrative pe care le-a făcut, în special prin atragerea eficientă a fondurilor europene. Mandatul său ca primar a luat sfârșit în 2020, când a decis să nu mai candideze, pentru a încerca, în schimb, să devină președinte al Consiliului Județean Bihor.
În 2020, la scurt timp după ce a preluat conducerea Consiliului Județean, a trecut la reorganizarea instituției, argumentând că numărul de angajați este supradimensionat. Presa locală scria la momentul respectiv că Ilie Bolojan a fost primul președinte al Consiliului Județean care a făcut publice cheltuielile de salarizare ale personalului, care ajungeau la 270 de mii de euro lunar. De altfel, este cunoscut pentru investițiile în infrastructură și reformele de la nivel administrativ pe care le-a făcut.
Ilie Bolojan a devenit președintele PNL după demisia lui Nicolae Ciucă din funcție. Retragerea lui Nicolae Ciucă din fruntea partidului a venit în urma rezultatului slab pe care liberalii l-au obținut la alegerile prezidențiale, doar 812 mii de voturi, adică 8,79%. La finalul anului 2024, Ilie Bolojan a fost ales președinte al Senatului. După preluarea acestei funcții a anunțat reducerea numărului de angajați de la Senat și prelungirea programului de lucru, dar și diminuarea cu 20% a numărului de mașini și a cotei de combustibil pentru angajați.


Publică comentariul