.wp-editor-area{ color:black !important; }
×

Scumpirile la gaz și electricitate: Cum au fost afectate companiile?

Scumpirea fără precedent a gazului natural și a energiei electrice a avut un efect negativ nu numai asupra cetățeanului de rând, dar și asupra companiilor. În 2022, prețul curentului electric a crescut în medie cu 20-30%, în timp ce prețul gazului a crescut cu cel puțin 40%. Câteva exemple de costuri pentru unele produse și servicii, la același consum, în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021:

  • Energie electrică, consum de 90 kWh – 140 de lei față de 110 lei;
  • Gaz natural, consum de 950 de metri cubi: 190 lei față de 150 de lei;
  • RCA, autoturism 1700 cmc, pe 12 luni: 750 lei față de 450 lei.

Cauzele sunt multiple:

  • Liberalizarea prețurilor la energie electrică la începutul anului 2020 ceea ce a dus la o creștere a prețurilor între 13% și 26%. Această creștere națională s-a suprapus peste o altă creștere a prețurilor energiei în toată Europa.
  • Accelerarea tiparnițelor de bani – Anii pandemiei au adus cel mai ridicat nivel de inflație din ultimul deceniu. COVID-19 a cauzat închiderea economiei globale, iar într-o încercare de a salva economia băncile centrale au dat drumul tipăririi banilor, aducând inflația la aproape 8%.

“S-au tipărit bani foarte mulți pentru a acoperi problemele din 2020, când întreaga economie mondială a fost blocată. Acum tragem ponoasele acestei mașini de bani. Noi, din păcate, importăm inflație. Aproape 60-70% din ce punem în farfurie este din import. De acolo ne aprovizionăm pentru zona marilor centre comerciale. Noi plătim prețul inflației și acoperim pierderile unor producători internaționali. Noi nu am avut o strategie să protejăm producătorii români, să aibă acces în supermarketuri”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.

  • Și bineînțeles, ignoranța totală a politicienilor. Deși acum 10 ani au fost descoperite gaze naturale în Marea Neagră, nu există o legislație care să avantajeze extragerea lor:

„Prioritatea zero este legea offshore. Este clar, pentru mine este foarte important acest proiect de lege, l-am pus pe masa coaliției la ultima ședință de coaliție, trebuie să avem o variantă pentru 1 februarie. Există, mai sunt câteva detalii de discutat, dar trebuie să adoptăm acest proiect al legii offshore, mai ales în acest context al creșterii prețurilor la gaze”, a declarat Florin Cîțu la TVR.

Cum au fost afectate companiile?

Azomureș Târgu Mureș

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Producția anuală este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. În 17 decembrie 2021 a anunțat că producția de îngrășăminte pentru agricultură va fi oprită temporar. Conform acestora:

  • Pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.
  • Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF.
  • Prețul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro.

OMV Petrom

Pe de altă parte, în data de 1 noiembrie 2021, profiturile OMV Petrom s-au dublat după primele trei trimestre ale anului. La finalul pri­melor trei trimestre un profit net de 1,67 mld. lei (circa 340 de milioane de euro), dublu faţă de cele 826 de milioane de lei înre­gistrate în perioada similară din 2020. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 17 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), cu 13% mai mult faţă de primele nouă luni din 2020.

IMM-urile românești

Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a realizat un studiu în care 760 de antreprenori cu microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari și-au exprimat atât opinia despre creșterea prețurilor la produse și servicii:

  • Aproape 98% dintre respondenții sondajului declară că au sesizat creșteri ale costurilor la produsele și serviciile lor în ultima perioadă
  • Aproximativ 73% afirmă că au avut majorări cuprinse între 10 – 30%
  • În timp ce 18,5% spun că au înregistrat o mărire a costurilor de peste 30%.

     

  • Peste 66% dintre antreprenorii chestionați spun că prețul crescut al materiei prime le-a afectat activitatea, urmată de creșterea costului la energie electrică (65% dintre respondenți), a forței de muncă (65%), a serviciilor suport (aproape 58%) și a gazului natural (puțin peste 44%).

Aproape 70% dintre antreprenorii români spun că au redus sau au amânat investițiile viitoare și aproximativ 32% au diminuat activitatea firmei. De asemenea, peste 31% spun că au amânat achiziționarea unor programe de digitalizare a afacerii, aproape 18% au redus numărul de angajați și peste 6% au închis firma.

ALRO Slatina

ALRO Slatina este singurul producător de aluminiu din România, a anunțat că 1500 de muncitori vor fi trimiși în șomaj tehnic, din cauza prețului actual al energiei.

„Din 2010, când s-a înfiinţat piaţa, nu s-a vândut niciun megawatt, iar în acest context marii consumatori sunt obligaţi să închidă din cauza preţurilor. (…) Guvernul ar trebui să ia în considerare avertismentele sindicatelor şi să încerce să facă ceva, nu doar să promită. La noi, sunt direct angajaţi 4.000 de salariaţi, dar de produsele noastre depind peste 20.000 de salariaţi. Tăvălugul va veni şi peste ceilalţi vrând-nevrând. Sper să se înţeleagă că trebuie făcut ceva”, a spus președintele Sindicatului Liber Alum, Andrian Darie.

Publică comentariul