A început repartizarea ajutoarelor de la Guvern, tranșa a IV-a

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud informează cetățenii cu privire la faptul că în perioada 26 aprilie 2022 – 4 mai 2022, la nivelul județului vor fi distribuite 19.818 pachete cu ajutoare alimentare în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD), finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României.

În data de 26 aprilie a fost demarată recepția și depozitarea în centrele puse la dispoziție de autoritățile publice locale a tranșei a IV-a de pachete cu ajutoare alimentare primite în cadrul programului ce se desfășoară la nivel național. Primele pachete au ajuns la primăriile Petru Rareș, Braniștea, Uriu, Căianu Mic, Beclean, Chiuza, Târlișua, Spermezeu, Coșbuc, Salva, Runcu Salvei, Romuli și Telciu.

Fiecare pachet cu alimente conţine 5 kg de făină albă de grâu, 4 kg de mălai, 2 pungi a câte 400 grame de paste făinoase, 4 litri de ulei, 2 kg de zahăr, 4 kg orez, 5 conserve de carne de vită, 3 conserve de carne de porc, 5 pateuri de ficat de porc, 2 borcane/ cutii metalice cu  compot de fructe, un borcan/cutie cu gem de fructe şi un gem de fructe dietetic.

Beneficiarii acestor pachete sunt:

  • familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020 și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Ridicarea personală a produselor alimentare sub formă de pachete se face în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire a pachetului de către destinatarii finali.

Implementarea și monitorizarea programului POAD la nivelul județului se realizează de către grupul de lucru constituit prin Ordinul Prefectului din care fac parte responsabili din cadrul autorităților publice locale, serviciilor publice deconcentrate și instituției prefectului.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate contribuie la consolidarea coeziunii sociale și la reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate. Ajutorul European prin POAD este completat de schemele naționale care se adresează persoanelor aflate în sărăcie extremă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *