Florin Larionesi: Este o mare deosebire între exploatrea responsabilă și defrișarea pădurilor

Discuții tot mai intense au avut loc în ultimii ani referitor la exploatarea pădurilor, dar și la abuzurile comise de către diverse societăți comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea lemnului și personale fizice. E drept că cel puțin teoretic suprafața împădurită q României a scăzut drastic, dar dacă ar fi să credem specialiștii in acest moment, țara noastră are o suprafață împădurită mai mare decât în 1990.

Într-o societate tot mai reticentă și mai acuzatoare cu sau fără motiv, iată că există și exemple pozitive în ceea ce privește exploatarea și prelucrarea lemnului. Un astfel de exemplu este și SC STAR GATE SRL din Ilva Mică, societate care de mai mulți ani prelucrează lemnul și îl transformă din buștean în cherestea, mobilier de bucătărie, de dormitor, dar și în cabane.

Societatea și-a început activitatea în luna august al anului 2010 cu o investiție de aproape 10 milioane de euro în infrastructură, utilaje și materie primă.

Am avut o discuție cu managerul societății, Florin Larionesi, care a explicat pe larg ce înseamnă de fapt procesul de producție, lucrul cu oamenii, dar și grija față de natură și de mediul înconjurător.

Totul începe cu participarea la o licitație organizată de către ocoalele silvice la diferitele tipuri de lemn: răritură, în igienizare sau “principale”. Dacă este să ne referim la materia primă principală, adică bușteanul de o dimensiune mai mare, acesta poate fi exploatat mai ales toamna sau iarna pentru ca lemnul să nu fie “în sevă”, ca să nu se distrugă bușteanul.

După exploatare, pasul următor este transportul și sortarea materialului lemons în lemn pentru gater, PAL sau lemn de foc. Societatea produce în special cherestea care este produsă in Ilva Mică și este exportată în toată lumea. Unul dintre produsele cele mai apreciate este “cheresteaua aburită uscată”, adica lemnul este băgat în aburitoare, care scoate taninul din lemn, proces care duce la o mai bună calitate a cherestelei. După acest proces, lemnul este băgat într-un bazin de antiseptizare, proces prin care lemnul este tratat antimucegai, apoi cheresteaua este sortată pe diferita calități si utilizări.

În ceea ce privește produsul finit, Florin Larionesi declară că societatea pe care o manageriază produce diferite tipuri de mobilier, de bucătărie, dormitoare, mese, scaune, dar și cabane.

O problemă cu care se confruntă societatea este asigurarea materialului lemons, deoarece la Ilva Mică se prelucrează lunar între 3 și 4000 de metri cubi de lemn, astfel că managerii trebuie să asigure necesarul și pe perioada în care nu se exploatează lemn tocmai pentru ca cei 140 de muncitori ai fabricii să aibă în permanent de lucru.

O nemulțumire a managerului Florin Larionesi este  faptul că oamenii, în general, “aruncă cu piatra în societățile mai mari care se ocupă de exploatarea lemnului, chiar dacă aceștia plătesc la fiecare exploatare și procesul de reîmpădurire, e drept că acesta se desfășoară mai greu deoarece durează mai mulți ani” . Prima etapa a procesului de reîmpădurire se desfășoară abia după doi sau trei ani, timp în care: ”pământul trebuie să se odihnească”, apoi se vede exact ce arbori se regenerează în mod natural și unde trebuie replantați.

Star Gate Ilva Mică poate fi considerat un exemplu al faptului că și în România se poate exploate pădurea responsabil și că se pot obține produse finite fără a dăuna mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *