Spitalul CFR Cluj – Un exemplu de urmat

Unii dintre ei se trezesc la 5:00 sau 4:00 dimineața, iar alții au fost de gardă toată noaptea. Aleargă dintr-o parte în alta, de la bolnav la bolnav și au grijă să nu lipsească nimic. Oricât de obosiți ar fi, își fac timp și își găsesc răbdarea de a asculta fiecare pacient în parte. Sunt într-o fugă continuă, dar în ciuda agitației și extenuării acerbe, nu ar certa sau ridica tonul niciunui bolnav. Încearcă să fie cât mai eficienți și atenți cu puținele medicamente și ustensile pe care le au, deoarece sunt conștienți că nu vor primi fonduri pentru a cumpăra altele.

Aici nu vă cugetez o poveste despre supereroii din filme, ci o poveste despre adevărații eroi în halate albe, medicii de la spitalul CFR Cluj. În medie, în spital se internează undeva la 10.000 de pacienți pe an. Clădirea principală a fost construită în secolul 19, în jurul anului 1884, dar de atunci au existat foarte puține reparații sau renovări.

Spitalul CFR Cluj găzduiește pacienții din tot județul Cluj, dar și județele învecinate, precum Vâlcea și Hunedoara. În acest spital sosesc oamenii nevoiași sau cei refuzați de alte spitale, deoarece chirurgii spitalului CFR Cluj operează și cazurile inoperabile. Lipsa de fonduri și lupta între ministere și administrații a dus la o degradare a spitalului, iar singurii care au susținut financiar acest spital, au fost medicii și pacienții.

În 2010, chirurgii au înființat o fundație numită Pandora prin care au adunat bani pentru a moderniza spitalul. S-a schimbat parchetul, s-au zugrăvit tavanele din care curgea apa, s-au schimbat geamurile, s-au pus paturi și se amenajează noi saloane pentru pacienți. Doctorița Mihailov a obținut pentru fundație o sponsorizare de 150 de milioane vechi, de la un fost pacient. Iar prin această donație, s-au achiziționat în spital 50 de scaune noi.

,,Mână de la mână s-au făcut pași importanți pentru ca spitalul să poată oferi pacienților condiții decente. Nu ne referim acum la profesionalismul medicilor, pentru că acesta nu poate fi pus la îndoială, ci la infrastructură. Prin fundație am renovat o aripă de la etajul doi de la secția de chirurgie, care arată foarte bine acuma. La etajul 4 s-a zugrăvit, s-a renovat și acolo, trebuie făcut și holul. Pandora e o fundație non-profit , e înregistrată, are statut, are conducere. Se colectează fonduri inclusiv prin contribuția de 2% pe care fiecare salariat are dreptul s-o doneze. Donează cine vrea. Pe lânga asta, contribuie medicii cu sponsorizări. Și tot medicii aduc prin relațiile lor personale și alți sponsori”, a spus doctorul Daniel Deceanu, directorul institutului medical într-un interviu pentru actualdecluj.ro.

Spitalul a aparținut Ministerului Transporturilor, iar în 2013, printr-o ordonanță de Guvern, ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Relu Fenechiu, a luat hotărârea să renunțe la toate spitalele CFR din țară și la Casa de Asigurări de Sănătate a Transporturilor și le-a transferat la Ministerul Sănătății. Acesta a preluat cheltuielile de personal și cele cu pacienții, trecându-le, dar nu și patrimoniul. În 2015, spitalul a revenit Ministerului Transporturilor, cu tot cu patromoniu.

Fundația Pandora

 • Valentin Munteanu- președinte
 • Anca Mihailov – vicepreședinte
 • Ioan Șimon – vicepreședinte
 • Ovidiu Fabian -vicepreședinte
 • Oniu Traian – Vicepreședinte
 • Flaviu Mureșan – membru
 • Corneliu Lungoci – membru
 • Radu Galasiu – membru
 • Răzvan Togănel – membru
 • Dragoș Vălean – membru
 • Alexandrina Mureșan – membru
 • Secaș Nicolae – membru
 • Ruscă Mariana – membru

FOTO: actualdecluj.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *